De bieb Fabriek
Samen fabriceren we de nieuwe stadsdeel bibliotheek!
Als ontwerper bij We are Social Rebels heb ik als een van de hoofdontwerpers meegewerkt aan een project voor de Bibliotheek Eindhoven waarbij we ontwerpend onderzoek hebben gedaan naar wat de behoeftes zijn van bewoners omtrent een nieuwe bibliotheek in hun buurt. We hebben behoefteonderzoek gedaan en deze behoeftes inzichtelijk en ervaarbaar gemaakt. Mijn rol als ontwerper was vooral het doen van (kwalitatief) behoefte onderzoek, het ontwerpen van gesprekstools, het analyseren van opgehaalde inzichten en deze vervolgens visueel maken. Als ontwerper heb ik een grote rol gespeeld bij het conceptueel nadenken over hoe deze behoeftes gevisualiseerd konden worden en heb hiervoor het concept de Bieb Fabriek bedacht. Een installatie waarin de behoeftes van bewoners te ervaren zijn door middel van interactieve verhalen.
Behoefte
onderzoek
Het stadsdeel Woensel-Zuid in Eindhoven is een divers stadsdeel met mensen van verschillende achtergronden. De stadsdeelbibliotheek die er komt moet een plek zijn voor alle mensen uit de buurt en met dit project doen we onderzoek naar wat voor plek het dan moet zijn. We hebben per doelgroep gekeken naar welke interventies het beste passen en die ingezet bij de gesprekken met de inwoners uit de wijk om een beeld krijgen van hun ideale stadsdeelbibliotheek. Hierbij wordt zowel de programmering van de bibliotheek als de sfeer van de locatie meegenomen. Deze inzichten leiden ertoe dat de bibliotheek een plek in de wijk wordt voor iedereen.
Analyseren en verbindingen leggen
Wat zijn verbindingen en belangrijke behoeftes?
De inzichten van het behoefteonderzoek hebben we geanalyseerd en inzichtelijk gemaakt. Ik en collega's hebben de behoeftes en ideeën van de wijk vertaald naar personages die de behoeftes belichamen van verschillende bewoners uit Woensel-Zuid. Deze behoeftes hebben we gevisualiseerd door middel van ervaarbare verhalen. Deze verhalen zijn te ervaren in: de Bieb Fabriek, een interactieve installatie waarin de ideeën over de nieuwe bieb ervaarbaar worden gemaakt.
Samen met de partners van de nieuwe stadsdeelbibliotheek hebben we een co-creatie sessie gehouden over hoe de verhalen en behoeftes het beste terug gegeven kunnen worden aan de verschillende doelgroepen. Als ontwerper heb ik deze co-creatie sessie ontworpen en georganiseerd samen met een collega.
De verhalen van de Bieb fabriek
De gesprekken die we hebben gevoerd en de ideeën die we hebben opgehaald hebben we vervolgens vertaald naar verhalen. De behoeftes en ideeën van de wijk zijn vertaald naar personages die de behoeftes belichamen van verschillende bewoners uit Woensel-Zuid. Deze verhalen heb ik als ontwerper conceptueel bedacht en gevisualiseerd in de Bieb Fabriek.
De verhalen die terugkomen in de Bieb Fabriek zijn:
1. Volkse generatie en ouderen; Het Woensel Dagblad
Voor de oudere en volkse generatie uit Woensel-Zuid is het Woensels Dagblad gemaakt. Dit fictieve dagblad visualiseert de nostalgische verhalen en de behoefte om de geschiedenis van Woensel-Zuid niet te vergeten. In dit dagblad staat een interview met een senior bewoonster over de geschiedenis van Woensel-Zuid en een fictieve reclame over de opening van het Verhalen Café; een avond waar verhalen over Woensel-Zuid gedeeld kunnen worden.
2. (Jonge) gezinnen: prentenboek Jadu gaat naar de bieb
Bij (jonge) gezinnen kwam er vooral naar voren dat ze in de nieuwe stadsdeelbibliotheek graag andere ouders willen ontmoeten die in dezelfde levensfase zitten als zij. Zodat ouders elkaar tips kunnen geven over hoe ze hun kinderen het beste kunnen ondersteunen. Omdat de kinderen van deze doelgroep het belangrijkste zijn voor hen hebben we hun verhaal gevisualiseerd met een prentenboek. Dit prentenboek verteld het verhaal van een jongetje die in de nieuwe stadsdeelbibliotheek kan spelen met zijn vriendjes terwijl de papa’s en mama’s samenkomen tijdens de ‘ouderavond’ die daar word georganiseerd.
3. Jongeren: de Inclusie Zetters
Voor de jongeren uit Woensel-Zuid is het belangrijk dat de nieuwe stadsdeelbibliotheek focust op inclusie. Ze vinden het belangrijk dat er een divers aanbod van schrijvers en boeken aanwezig is en er ruimte is voor het ontmoeten van andere generaties en culturen. Maar als meningen verschillen hoe waarborg je dan inclusie? Voor deze groep hebben we een whatsapp gesprek gecreëerd over wat inclusie is en dat dit soms lastig kan zijn. Ook zijn er Gesprekszetters gemaakt; onderzetters met vragen erop over ‘erbij horen’ en je welkom voelen. Deze kunnen ingezet worden om het gesprek te openen met vreemden of vrienden over inclusie.
Mijn rol en skills
1. Opzetten en uitvoeren (kwalitatief) behoefteonderzoek
2. Ontwerpen en maken van gesprekstools en installaties
3. Het analyseren van opgehaalde inzichten en het inzichtelijk maken van belangrijke behoeftes
4. Behoeftes visualiseren en tastbaar maken: ervaarbaar en begrijpelijk voor bewoners maken. Hierbij heb ik als ontwerper gebaseerd op de opgehaalde inzichten de Bieb fabriek bedacht als concept en diverse interactieve verhalen binnen deze installatie ontworpen.
5. Huisstijl ontwikkeling. Voor de Bieb Fabriek heb ik de huisstijl en het logo ontworpen.
Huisstijl De Bieb Fabriek
De handen symboliseren samenwerking en de armen zijn gebaseerd op de banden van een fabriek. Samen fabriceren we namelijk de stadsdeelbibliotheek door behoeftes en ideeën te bundelen.